Hanna Andersson (SE)

Regissör. Född 1975. Utbildad vid Dramatiska Institutet (2001-2004).

Hanna Andersson växte upp i småländska Ljungby där den lokala filmklubben Bio Kontrast öppnade upp för nya, vidare, perspektiv i mötet med storheter som Bergman, Fassbinder och Scorsese. Att berätta, påverka och beröra på det sättet var så lockande att hon vid nitton års ålder bestämde sig för att bli regissör. Hon arbetade dock som frilansande litteraturkritiker innan hon repade mod och blev en av de lyckliga som tog sig genom nålsögat till filmregilinjen på Dramatiska Institutet 2001.

På skolan regisserade hon flera kortfilmer. I Fem trappor från 2003 möter vi en äldre kvinna (spelad av veteranen Ingrid Luterkort) som förs på bår nedför ett trapphus till en väntande ambulans, medan hennes minnen från ungdomen och kärleken gör sig påminda. Hon regisserade även Valborgsmässoafton där två ensamma, och för varandra okända, själar möts en Valborg där planer kommer av sig men kvällen blir, tack vare ett avslöjade, ändå minnesvärd.

Bedragaren (2004) skildrar mötet mellan en hotellägare och en konstkännare, tillika bedragare, vars vägar korsas och leder in dem på nya. Den var en av fyra examensfilmer på Dramatiska Institutet som Hanna regisserade i ett samarbete mellan Sandrew Metronome och Svenska Filminstitutet under samlingsnamnet “Fyra nivåer av svek”.

En period arbetade hon på Sveriges Television som regiassistent. För dem regisserade hon även Brevbärarens hemlighet där vi möter nyinflyttade nioåriga Iris som har påssjuka men är ivrig att lära känna damen i fönstret mittemot. Kanske hon kan övertala brevbäraren att hjälpa till.

Andersson regisserar dokumentären Det naturliga ljuset från 2010, om Jörgen Persson – en av Sveriges mest ansedda filmfotografer – som här delar med sig av minnen från filminspelningar (Bille August, Bo Widerberg och Roy Andersson är några han arbetat med), och hur han tänker kring ljussättning.

Hanna Andersson förkovrar sig också utomlands. Bland annat på TorinoFilmLab i Script&Pitch. Att reflektera över sin roll som regissör, att vara autentisk och samtidigt släppa kontrollen, har varit lika viktigt som själva berättandet. En ledstjärna i den strävan har varit den amerikanska pedagogen Judith Weston, som i sin Los Angeles-baserade Two Lights Studio leder kurser med inriktning på relationen mellan regissör och skådespelare. Under några månader hos pedagogen började Andersson arbeta med en djupt personlig idé som erhöll det då nyinstiftade manuspriset “Efter Bergman” 2010. “Berättelsen är personlig, angelägen och tyder på en förmåga och en lust att berätta något både unikt och allmänmänskligt”, lyder en del av juryns motivering. Erika & Sally, som filmen kom att heta, fick sin premiärvisning 2012 på Scandinavian Film Festival L.A. i Beverly Hills i samband med att Andersson befann sig där som SWEA Los Angeles filmstipendiat. Den handlar om två vuxna systrar vars relation prövas när deras alkoholiserade mamma hamnar på sjukhus och de tvingas konfrontera sina känslor kring förlåtelse och ansvar.

Som regissör och styrelseledamot i WIFT (Women in Film and Television) har Andersson flera gånger slagit ett slag för jämlikhet inom branschen. På Filmkonvent ’12 i Luleå sade hon bland annat: “Nu står det att vi SKA HA en jämställd filmpolitik. Stöden SKA fördelas jämnt mellan män och kvinnor. Det är en jättegrej, en stor förändring.”

Hanna Andersson har även regisserat Att måla en häst av Ida Wahlund på Teater Giljotin och återkommande undervisat i scenframställning för film på teaterhögskolorna i Malmö, Göteborg och Luleå. Hon har även varit adjunkt i filmregi på Stockholms Dramatiska Högskola samt inspelningsledare på teveproduktioner som Deg (2021), Top Dog 2 (2023) och Young Royals 3 (2024).

Louise Lagerström (2024)

Källa: SWECal Magazine 2012

Basic info

Main profession: Director
Born: 1975
Active: 2001-

Filmography

Regi:
I stormens öga: om processen med Dido & Aeneas (2016)
Erika & Sally (kortfilm, 2012)
Det naturliga ljuset (kortfilm, 2010)
Brevbärarens hemlighet (kortfilm, 2006)
Bedragaren (kortfilm, 2004)
Valborgsmässoafton (kortfilm, 2004)
Fem trappor (kortfilm, 2003)
Berglunds begravningar (tv-serie, 1 avsnitt, 2003)

Manus:
Erika & Sally (2012)

FAD (First Assistant Director):
Top Dog (tv-serie, 3 avsnitt, 2023)
Dumpad (tv-serie, 2022)
Alla utom vi (tv-serie, 2021)
Knackningar (2021)

SAD (Second Assistant Director:
Kronprinsessan (tv-serie, 4 avsnitt, 2006)

Regiassistent (2nd unit):
Deg (tv-serie, 4 avsnitt, 2021)
Advokaten (tv-serie, 5 avsnitt, 2018)

Regi, andrateam:
Kronprinsessan (2006)

Klippning:
Det naturliga ljuset (2010)

Scripta:
Music for One Apartment and Six Drummers (2001)

Inspelningsledare:
Fjorton suger (2004)

Location Scout:
Tack och förlåt (2023)
Partisan (tv-serie, 5 avsnitt, 2022)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles