Eva Mulvad (DK)

Instruktør, fotograf, producer.

Som ung havde Eva Mulvad journalistdrømme, begyndte at skrive og arbejdede blandt andet for Politiken, Euroman og Månedsbladet Press. Dette førte hende til DR’s P4, og i perioden 1994-97 arbejdede hun som freelancejournalist i Danmarks Radio. Hun har også studeret statskundskab på Københavns Universitet, inden hun kom ind på Den Danske Filmskoles tv-uddannelse.
Efter endt uddannelse i 2001 fortsatte hun som freelanceinstruktør for diverse produktionsselskaber og DR. Blandt andet med Den sidste dans (2005), som er et gribende og fandenivoldsk indblik i det at blive gammel, og Kolonien (instrueret sammen med Judith Lansade i 2006), om en danskerkoloni i Argentina.
Det store gennembrud kom i 2006 med Enemies of Happiness om den kvindelige politiker Malalai Joya i Afghanistan. Filmen vandt blandt andet Silver Wolf-prisen på IDFA-filmfestivalen i Amsterdam og World Cinema Jury Prize på Sundance Film Festival. I 2007 grundlagde Eva Mulvad sit eget produktions- og distributionsselskab Danish Documentary Production A/S sammen med instruktørkollegaerne Phie Ambo og Pernille Rose Grønkjær. Kort efter blev instruktøren Mikala Krogh og produceren Sigrid Dyekjær også medejere, og de fem havde nu kontrol over egne produktioner og frihed til at udfolde sig indenfor egne rammer.
Der gik nogle år, inden Eva Mulvad igen instruerede, men i 2011 kom der hele to film fra hendes hånd: Det gode liv og Med døden til følge – begge med en lang og snørklet produktionshistorie. Det gode liv portrætterer en mor og hendes datter, der har levet i sus og dus, indtil manden/faderens død. De må acceptere, at familieformuen er væk, og at de er efterladt på samfundets bund i en lille lejlighed i Portugal. Filmen er optaget over en periode på tre år og deltog i 2010 i hovedkonkurrencen på IDFA. Året efter vandt den prisen for bedste lange dokumentarfilm på festivalen i Karlovy Vary 2011. I Med døden til følge kommer vi helt tæt på en mordsag om en mand, der har slået sin bedste ven ihjel med et samuraisværd. Som den første nogensinde fik Eva Mulvad lov til at filme i en dansk retssal. Det tog tre år at få tilladelsen.
Slottet (2014) portrætterer beboerne på Vemmetofte Kloster, der er rammen for meget eksklusive seniorboliger. Tiden synes at være gået i stå og en del af beboerne lever i en tidslomme med mere lyst til at se bagud end fremad. Ind imellem egne instruktørprojekter fungerer Eva Mulvad som executive producer og klippekonsulent på andres film.
Eva Mulvad er en af sin generations mest markante dokumentarister. Hun formår at komme tæt på sine hovedpersoner i vidt forskellige miljøer, uden at udlevere dem. Hun er eksponent for 00’ernes meget personlige dokumentarfilm, der gør flittigt brug af virkemidler fra fiktionsfilmens iscenesatte verden, og hun er ofte selv fotograf på sine film. Hun opfatter sine hovedpersoner som karakterer i en scenisk fremstilling, der skal fortælles med poesi, skønhed og følelser, og hun er mere inspireret af fiktion end af journalistik. Eva Mulvad har blandt andet modtaget Sten Baadsgaard-prisen i 2005 for programmet Den sidste dans, Den Gyldne Havfrue (uddelt of foreningen WIFT) i 2006 og DFIs dokumentarpris, Roos prisen, i 2011.

Birgit Granhøj, forskningsbibliotekar
Det Danske Filminstitut

Basic info

Main profession: Director
Born: 1972
Active: -

Filmography

Instruktion:
Love Child (2019)
A cherry tale (2019)
A Modern Man (2017)
Slottet (2014)
Det gode liv (2011)
Med døden til følge (2011)
Roskilde (2008 – co-instruktør)
Vores lykkes fjender (2006)
Kolonien (2006)
Den sidste dans (2005)
Mellemtiden (2001)

Executive producer:

Love Child (2019)
A cherry tale (2019)
Den anden side (2017)
A Year of Hope (2014)
Så meget godt i vente (2014)
Ekstra Bladet uden for citat (2014)
Ai Weiweil The Fake Case (2013)
Ballroom dancer (2011)
Love addict – historier om drømme, besættelse og længsel (2011)

Klippekonsulent:
Klumpfisken (2014)
Kidd life (2012)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles