Elin Berge (SE)

Filmfotograf, dokumentärfotograf, regissör och manusförfattare. Född 1978. Verksam sedan 1999. Bosatt i Umeå.

Elin Berge är utbildad stillbildsfotograf vid Nordens Fotoskola, Biskops Arnö (2003). Dessförinnan studerade hon idéhistoria vid Umeå Universitet (1999). Flera av hennes fotoprojekt har mynnat ut i utställningar, men även ett antal böcker såsom Slöjor (2006), Drottninglandet (2009), Kungariket (2015) och Awakening (2020). Med fokus på det dokumentära har hon efterhand kommit att ta stegen in i filmvärlden. Berge är medlem – och styrelsemedlem – i det skandinaviska fotokollektivet Moment.

Berge beskriver att kameran fungerar som ett verktyg som hjälper henne att förstå sin omvärld. Genom en grundläggande öppenhet och nyfikenhet försöker hon förstå människors relationer till varandra – och i förlängningen till sig själv. Hennes arbete kretsar kring de tre huvudämnena genus, mänskliga relationer och tro. Hon reflekterar också över sin egen position, hur hennes bilder kan påverka en betraktare:

”Jag funderar mycket över hur normer befästs och vilka som har makten att påverka vår blick på världen och människorna. Mycket av min drivkraft vilar nog i en frustration över den patriarkala och koloniala dominansen i blicken på världen, historiskt och idag – även om det blir bättre och bättre. Jag vill vara en av många röster som är med och bidrar till en liten expansion av hur vi ser på saker och ting.”

2015 hade Berges första film Drottninglandet premiär, en skildring som riktar ljuset mot urbanisering, jordbrukens förutsättningar och kooperativa äktenskap. Tittaren får följa bonden Mats-Åke, hans fru Ampawan och hennes thailändska släktingar som säsongsarbetar på gården. Att ta steget till att börja arbeta med rörlig bild grundade sig för Berge i en önskan om att hitta ett nytt sätt att förmedla berättelser.

”Stillbilder har ju en magi i det fragmentariska, att de lämnar något öppet för tolkning. De kan ställa frågor som utmanar sin betraktare. Rörlig bild har varit ett sätt för mig att kunna fördjupa mig i några livsöden och faktiskt svara på några frågor som stillbilder bara hade kunnat ställa.” Hon förklarar vidare, ”i filmen Drottninglandet, som jag gjorde med min bror Lars Berge, blev det en fortsättning på mina tidigare böcker om thailändska kvinnor och svenska män. Filmen blev en möjlighet att berätta historien på ett mer fördjupat sätt, genom tre huvudkaraktärer och deras bakgrund och drömmar.”

När Berge började arbeta med sin andra film, Sagor slutar så (2023), låg fokuset på rörlig bild redan från start. Hon menar att i berättelsen om en enskild person – författaren och generalkonsulinnan Stina Stoor – kändes stillbild som begränsande. Ödmjuk inför sin nya arbetsmetod beskriver hon tjusningen med att ha vågat ta sig an den:

”En av de största förtjänsterna – och även den största utmaningen – var att det var som att börja från ruta ett igen. Att jag kände mig som en total nybörjare.” Hon fortsätter, ”jag har alltid tyckt om när saker känns nya och magiska och har haft lätt för att kasta mig in i saker även om jag inte är tillräckligt förberedd. Jag kommer in i en bra sinnesstämning av det som gör mig sårbar, men också lyhörd och öppen.”

Berge beskriver sin väg in i filmens värld som en balansgång mellan arbetsmetoder, en pendling mellan osäkerhet och enorm frihetskänsla i att arbeta i ett nytt fält utan de förväntningar som kommer med många års erfarenhet. Samtidigt förklarar hon det som en inre strid av att inte alltid ha känt sig professionell, när hon fumlat med myggor eller när kameraföringen känts antingen för skakig eller för stelbent. Hon menar att arbetssätten stundvis flutit ihop, att hon ibland jobbat med en stillbildsfotografs utgångspunkt med resultatet att samla in kaotiskt mycket material – när en inspelning i stället hade kunnat underlättas av en mer noggrann förberedande research. I slutändan är det dock likheterna i processerna mellan att arbeta med stillbild och rörlig bild som hon lyfter:

”På många sätt jobbar jag ändå på samma sätt som innan, ett lärande i görandet. Det är ett arbetssätt där många misstag görs, men som slutligen utmynnar i något eget.”

Rebecka Uhlin (2022)

Referenser: elinberge.com, Svensk Filmdatabas, samtal med Elin Berge 2022.

Basic info

Main professions: Cinematographer, Still Photographer
Born: 1978
Active: 1999-

Filmography

Regi:
Sagor slutar så (2023)
Drottninglandet (2015)

Manus:
Sagor slutar så (2023)
Drottninglandet (2015) 

Foto:
Sagor slutar så (2023)
Drottninglandet (2015)

Stillbildsfoto:
Sagor slutar så (2023)
Drottninglandet (2015)
I taket lyser stjärnorna (2009)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Published works

Awakening (2020)
Kungariket (2015)
Drottninglandet (2009)
Slöjor (2006)

Search in:
Professional Directory or Articles