Christina Björk (SE)

Barnboksförfattare, journalist och regissör. Född i Stockholm, 1938. Utbildad vid Grafiska Institutet i Stockholm.

Christina Björk växte upp på Kungsholmen i Stockholm, älskade skolan och hade inte bråttom att bli vuxen. Tillsammans med en klasskamrat anordnade hon tårtkalas för sina leksaksapor. Av sin far introducerades hon tidigt för Stadsbibliotekets skatter och när hon upptäckte Tove Jansson kände hon att just så ville hon skriva.

Efter studenten utbildade hon sig till grafisk formgivare men hade alltid en fot kvar i barndomslandet och i början av 70-talet började hon skriva sagor tillsammans med illustratören Lena Anderson. Det blev både böcker och sagor till Sveriges Televisions barnprogram Fredax.

Mellan 1975 och 1980 var hon redaktör för ”Barnens Nyheter” i Dagens Nyheter. Där föddes deras ”gemensamma barn,” karaktären Linnea. Den lilla flickan i vitt förkläde som älskar naturen, hämtade drag dels från dem själva som barn, dels från Lenas dotter Nicolina. 1978 kom boken Linnea planterar, som hade ett nytänkande kring fakta som något lekfullt och lockande. Succén fick en uppföljare i barnkokboken Linus bakar och lagar (1981) och i Linneas årsbok (1982). Den senare belönades med Deutscher Jugendliteraturpreis/Sachbuch, 1984.

Björk och Anderson var båda förtjusta i Claude Monets måleri och idén väcktes att förena Linneas upptäckarlusta med konstnärens sagolika hem och konst. Det tog fem år att färdigställa boken Linnea i målarens trädgård (1985), och det blev en av de mest framgångsrika svenska barnböckerna i modern tid – bara i USA har den sålt i över 700 000 exemplar. Och nu låg också filmen på samma tema på lut. Det hade kommit in propåer från utländska bolag om att göra en film, men upphovskvinnorna kände att de ville göra den själva och fick kontakt med Lisbet Gabrielsson på Filminstitutet som blev producent och sydde ihop finansieringen.

Men först återvänder Björk, den här gången tillsammans med Maria Brännström, till sina barndomsnallar och deras betydelse, i filmen Nallar och människor (1989). Nallarna som legat bortglömda i en hattask på vinden, vaknar till liv och börjar snart socialisera sig med nallar från vindsutrymmen intill. Björk som alltid förkovrar sig i det hon för tillfället vill berätta och har ett pedagogiskt anspråk, presenterar också i filmen en liten odyssé genom teddybjörnens historia, om Teddy Roosevelt, och hur den tyska leksaksfabriken Steiffs ursprungsnalle föddes i början av 1900-talet. Filmen blev en hybrid mellan dokumentärt material, iscensatta sekvenser och animerad fiktion. Manus, regi, scenografi, foto, animation och klippning stod Björk och Brännström för gemensamt. För filmens sångtexter stod Björk själv. Musiken arrangerades och framfördes av Gunnar Svensson. Filmen påbörjades redan 1984, och där finns även en sekvens där Olof Palme berättar, inte om sina nallar, men minnena av sina mjukdjurshundar.

När Linnea i målarens trädgård skulle bli film började ett nytt gediget förberedelsearbete. För att animatörerna Jonas Adner och Jan Gustavsson skulle få maximalt med bakgrund åkte de, tillsammans med filmens fotograf Lil Trulsson ner till Frankrike, där Monets matsal, näckrosdammen, all konst som fanns på museerna i Paris och trädgården med alla dess blommor och insekter fotograferades. Utsikten från hotellet skulle vara densamma som Linnea själv ser från hotell Esmeralda. Lil Trulssons bilder är också med i filmen, som är en blandning av animation och dokumentära bilder av trädgården och Monets konst.

Sjuåriga Lovisa Lamm gav Linnea röst och skådespelaren Sven Lindberg gestaltade hennes reskamrat Blomkvist. Två gånger var olyckan framme i laboratoriet, och mycket av det filmade materialet blev förstört, vilket innebar att hela gänget fick resa ned till Frankrike igen och göra om en stor del av arbetet. 1992 blev det äntligen premiär för Linnea i målarens trädgård. Med magisk parisisk atmosfär och mycket spännande kunskaper om konstnärens liv, blev det en storfavorit bland barn i Sverige och i andra delar av världen. Berättelsen fortsätter att bidra till att människor reser till Paris för en dagstur i den gamle impressionistens hem och trädgård.

Fascinationen inför leksaker som kommer till liv när ingen ser delar Björk med många av oss. I Nallars väntan (1999), lyfter Christina Björk och Maria Brännström ut den animerade delen ur sin film Nallar & människor, och skapar så en kortfilm. De lurviga vännerna är förvisade till ett vindskontor igen och givetvis förtegna när människor är i närheten. Men två nallar, Gilbert och Sullivan, visar sig vara riktiga entertainers. Manusskrivande, regi, animationer och foto delades med kollegan Maria Brännström.

Louise Lagerström (2024)

Basic info

Main professions: Author, Director
Born: 1938
Active: 1969-

Filmography

Regi:
Nallars väntan (1999)
Örnar, björnar och en hund (1999)
Linnea i målarens trädgård Matinépaket (1992)
Linnea i målarens trädgård (1992)
Nallar och människor (1989)

Manus:
Nallars väntan (1999)
Linnea i målarens trädgård (1992)
Nallar och människor (1989)

Foto:
Nallars väntan (1999)

Scenograf:
Nallar och människor (1989)

Klippning:
Nallar och människor (1989)

Animation:
Nallars väntan (1999)
Nallar och människor (1989)

Roll:
Nallar och människor (1989)

Sångtextförfattare:
Nallar och människor (1989)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Christina Björk är hedersledarmot i Svenska barnboksakademin.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles