Britt Ohlson (SE)

Produktionschef, produktionsledare och inspelningsledare. Född 1938 i Stockholm. Aktiv 1968–1999.

Som den första kvinna att inom svensk filmproduktion arbeta som inspelningsledare hade Britt Ohlson rollen under arbetet med regissören Mai Zetterlings film Flickorna, som hade premiär 1968. Positionen som inspelningsledare innebär att samordna och kommunicera med de olika yrkesgrupper som ingår i en filminspelning, att skapa förutsättningar – som att ordna med transporter och mat, till att planera inför tagningar. En central uppgift för inspelningsledaren är att se till att tidsplaneringar följs.

Filmen Flickorna – som sätter ljus på kvinnors villkor och skildrar ett teatersällskap som repeterar och turnerar med Aristofanes pjäs ”Lysistrate” – kretsar kring kvinnors relationer till män. I pjäsen vill kvinnorna få slut på kriget och strävar efter att få männen att sluta fred. Utanför pjäsen skildras de relationer som de har med män privat, med önskningar om att få skilja sig eller att inte orka med att ha fem barn och en tråkig man. De tre huvudrollerna spelades av Bibi Andersson, Harriet Andersson och Gunnel Lindblom. I Möte med Mai från 1996 beskriver Zetterling att Flickorna mottogs med betydande motstånd och att den bara fick en enda positiv recension, vilken hon menar var från en kvinna. Hon betonar att de övriga kritikerna uteslutande var män, som alla hade en negativ uppfattning av filmen – den var en flopp. Med tiden har dock filmens position förändrats och den har kommit att bli en feministisk klassiker.

Efter produktionen av Flickorna stannade Ohlson kvar i rollen som inspelningsledare, bland annat för Vilgot Sjömans Ni ljuger. (1969) och Lyckliga skitar (1970) – filmer som båda mottogs gott av kritiker. Därefter tog hon sig an positionen som produktionsledare, mer specifikt för TV. Baserad på romanen med samma namn arbetade hon med Din stund på jorden (1973), en fem avsnitt lång tv-serie producerad för svensk television. Samma position hade hon under inspelningen av Restauranten (1978), ett filmdrama som utspelar sig på en restaurang i Stockholm.

Ohlson har även, utifrån olika yrkespositioner, arbetat med en rad filmer om karaktären Stig Helmer Olsson. Serien börjar med Sällskapsresan (1980), vilken var den första av de fem hon jobbade med. Under inspelningen av filmen – vars berättelse kretsar kring Stig Helmer Olsson och hans vän Ole Bramsrud när de åker på charterresa – var Ohlson produktionssekreterare. Oavsett kritikernas negativa mottagande av filmen blev den en enorm publiksuccé, som vid sin tid slog ett svårslaget biorekord. När den 1981 visades som Sveriges officiella bidrag vid Moskvafestivalen rönte den publikframgång även där. När uppföljaren Sällskapsresan II – Snowroller (1985) filmades fungerade Ohlson som produktionschef, mer specifikt för bolaget Viking Film. I februari 1985 skrev Dagens Industri om hur finansieringen av filmen gick till. Eftersom bolaget trodde att det skulle bli lätt att få pengar till Sällskapsresan-uppföljaren skapade de ett paketerbjudande. Det gick ut på att de som ville stötta produktionen av filmen samtidigt skulle bidra till bolagets andra projekt. En strategi som byggde på erfarenhet och handlade om att de ville förebygga risken av att gå ekonomiskt minus på de två ”smalare” filmer som de också ville producera – och finansiärerna nappade. I ett citat konstaterade Ohlson att det innebar att 30 miljoner kronor, inom två år, skulle komma att passera igenom Viking Film. Även på nästkommande uppföljare, SOS – en segelsällskapsresa (1988) och Den ofrivillige golfaren (1991), var Ohlson produktionschef. På den sistnämnda fungerade hon också som produktionsekonom, precis som hon gjorde under arbetet med Hälsoresan (1999) – vilken också blev hennes sista film.

Rebecka Uhlin (2023)

Referenser: Dagens Industri (1 februari 1985), Filmarkivet.se, Svensk Filmdatabas, SVT Play

Basic info

Main profession: Production Manager
Born: 1938
Active: 1968-1999

Filmography

Produktionschef:
Den ofrivillige golfaren (1991)
SOS – en segelsällskapsresa (1988)
Demoner (1986)
Sällskapsresan II – Snowroller (1985)

Produktionsledare:
Restauranten (1978)
Din stund på jorden (1973)

Inspelningsledare:
Brother Carl (1971)
Lyckliga skitar (1970)
Bokhandlaren som slutade bada (1969)
Ni ljuger. (1969)
Flickorna (1968)

Inspicient:
Här börjar äventyret (1965)

Produktionsekonom:
Hälsoresan (1999)
Den ofrivillige golfaren (1991)

Produktionssekreterare:
Kalabaliken i Bender (1983)
Montenegro eller Pärlor och svin (1981)
Sällskapsresan (1980)
Repmånad eller Hur man gör pojkar av män (1979)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles