Åsa Lantz (SE)

Författare, manusförfattare, dramatiker. Född 1966 i Borås. Har studerat filmvetenskap, litteraturvetenskap och psykologi vid Göteborgs Universitet.

Åsa Lantz är född och uppvuxen i Sandared utanför Borås men flyttade som tjugoåring till Göteborg där hon numera bor. Med studier i litteraturvetenskap, filmvetenskap och psykologi på Göteborgs Universitet i ryggen har hon varit verksam sedan 90-talet både som författare, journalist på GP och Expressen, och dramatiker. Hon har även jobbat som copywriter på reklambyrå.

1996 debuterande Lantz med romanen “Skrud” och fick samma år Borås Tidnings kulturstipendium ur Tore G Wärenstams minnesfond. Den följdes upp av “Splitta nota” från 2000. Om en pojke som mördar en kamrat och banden mellan honom och hans mor som håller på att upplösas till följd av dådet.

Sitt första dramamanus skrev hon till tv-dramaserien Solisterna, som regisserades av Geir Hansteen Jörgensen. Om en familj som genomlider ett trauma de inte förmår ta itu med på vägen mot undergången. Serien i tre delar, med bland andra Regina Lund och Thomas Hanzon i rollerna, belönades för sitt första avsnitt med Prix Europa i klassen TV Fiction 2004.

2008 var Lantz aktuell med ytterligare två dramaserier för tv. Åsa Kalmér regisserade Åkalla, om hedersvåld och utanförskap, och till julhelgen samma år hade serien Selma om Selma Lagerlöf premiär. Lantz, som är en stor beundrare av Lagerlöf, ville krossa sagotantsmyten och skapa ett porträtt av en stark kvinna som fick ta enormt stort ansvar samtidigt som hon utvecklade ett odödligt författarskap. Att Lagerlöfs kärleksförbindelser fick stort utrymme ogillades av en del kritiker som tyckte att nationalskalden reducerats till “lesbisk sexbomb”.

Kvinnors utsatta situation i världen och att bryta sig ur invanda sammanhang är återkommande teman i Lantz’ författarskap. I hennes tänkta spänningstrilogi som inleddes 2010 med Vart tog den söta lilla flickan vägen? och följs av Vår man från Shanghai återkommer dramatikern och antihjälten Viggo Sjöström, f.d. polis som centralfigur. Men Lantz, vars samhällsengagemang rör sig på ett kollektivt, universellt och politiskt plan, vill framför allt berätta historier så sanna som möjligt om orättvisor. Att ge röst åt dem som ingen har. Asylsökande, kinesiska ensamkommande som försvinner, könsstympade kvinnor, papperslösa, uteliggare eller andra marginaliserade människor som alltid kommer att utmana våra fördomar.

Men inte bara de minst privilegierade kan vara fast i sin livssituation. I Lantz’ teaterpjäs Pussy som sattes upp 2013 på Göteborgs stadsteater är det istället en kvinna från den göteborgska överklassen som sitter fast i ett liv hon inte kan, eller har råd att lämna.
En kvinna som däremot kapade alla trossar och utmanade föreställningarna om vad en ung mor (så småningom medelålders) kunde göra med sitt liv, var författaren Kerstin Thorvall. Redan som tolvåring läste och fascinerades Lantz av Thorvalls självbiografiska roman “Det mest förbjudna”. Att det fanns sådana kvinnor och mammor! Då kunde hon inte ana att hon 2016, fyrtio år senare, skulle stå för manuset till SVT-serien med samma namn, i regi av Tova Magnusson. Kerstin Thorvall var en av de första kvinnorna som rörde sig i gränslandet mellan liv och dikt, menar Lantz. Hon hade nog fått utstå mycket hat och hot från nätet om hon verkat idag.

Samma år var Lantz med och lanserade projektet Manusfabriken, en del i Göteborgs stads satsning för att etablera sig som filmstad. Där möts, stöttar och bollar västsvenska manusförfattare idéer med varandra. Man har bland annat sneglat lite på Danmark. “Man hjälper och lyfter varandra på ett sätt som jag inte upplever att man gör i branschen i Sverige”, säger Åsa Lantz. Lantz undervisar själv i konsten att mejsla fram en berättelse och har bland annat föreläst vid Alma Manusutbildning.

Just nu är Lantz aktuell som en av manusförfattarna när Kristina Ohlssons böcker om utredaren Fredrika Bergman, inledningsvis Askungar, ska bli tv-serie för C More och TV4. Sthlm Requiem beräknas ha premiär 2019.

Louise Lagerström (2018)

Basic info

Main professions: Author, Screenwriter
Born: 1966
Active: 2000-

Filmography

Manus:
Sthlm Requiem (2019)
Det mest förbjudna (2016)
Selma (2008)
Åkalla (2008)
Solisterna (2003)
Sjätte dagen (TV-serie, 3 avsnitt, 2000)

Manusbearbetning:
Solisterna (2003)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles