Annika Gaimer (SE)

Kostymdesigner. Född 1950 i Stockholm.

Annika Gaimer är uppvuxen i Stockholm. Som 27-åring gick hon den tvååriga beklädnadstekniska linjen på St Görans gymnasium. Här läste Gaimer bland annat dam- och herrskrädderi, modeteckning, materiallära och dräkthistoria. 1981 fick hon jobb som kostymassistent på SVT. Efter många uppdrag som assistent, tog Gaimer tjänstledigt för att läsa på konstskola i två år. Efter avslutad konstutbildning 1992, fick hon tjänst som kostymtecknare på SVT. Hon stannade på SVT in i det sista. När hon gick över till att bli frilansare 2008 var hon den sista som gick, innan SVT la ner kostymavdelningen.

Sedan 2008 har hon gjort flera produktioner som frilansande kostymdesigner. I Gaimers tidiga karriär återfinns bland annat Rederiet (1992) av Louise Boije af Gennäs och Peter Emanuel Falck. Och bland Gaimers senare produktioner hittar vi TV-serien Maria Wern av bland andra Lisa Farzaneh (2018), Lisa Ohlin (2020) och Charlotte Berlin (2011), och filmen TV-feber (2010) av Ulf Malmros.

Annika Gaimer blev kostymdesigner för att hon älskade TV-teatern när den började sändas på TV. ”Jag började sy kläder till släkt och vänner utan att ha någon utbildning. När jag upptäckte hur kul det var gick jag St: Görans. Det var som en nystart, ett helt nytt kapitel i livet. Jag ville skapa roller med kläder från första början,” säger Annika Gaimer.

Förutom SVT:s interna utbildningar med ljud, ljus, form och färg gick Gaimer även en kostymutbildning i England, via Nordiska Rådet. Kostymskapare från BBC:s produktioner höll i en del av kursen som varade i några veckor. 2010 fick Gaimer resestipendium på tre veckor och boende på Axel Munthes museum på Capri via San Michele stiftelsen.

Som verksam kostymdesigner i 40 år kan Gaimer se tillbaka på den första SVT-tiden som grunden till välgjorda produktioner och mer välmående filmarbetare, än i det film- och TV-produktionsklimat hon verkar i idag: ”De fantastiska villkoren vi hade då på SVT, de finns överhuvudtaget inte idag, och det är därför jag har orkat hela vägen. Nu hinner man inte som kostymtecknare fördjupa sig lika mycket inför produktion. I början på SVT använde vi oss av flera olika researchmetoder. Vi gick på museer, besökte arkiv och lånade böcker. Mycket fanns också inom SVT och SRs väggar i dokument- och fotoarkiv. Hela den grunden finns det inte så mycket kvar av i dag. Vi kunde ha åtta veckor av förberedelser innan vi satte i gång med produktionen. Nu har man kanske sex veckor på sig. Idag är det många som slutar för att dom inte orkar.”

Gaimer engagerar sig nuförtiden i scen- och filmbranschens fackförbund Scen och Film som lokal MBL-förhandlare på SVT. 2014 tilldelades Gaimer Teaterförbundets stipendium för personer som medverkat i äldre biograffilmer, tv-dramer eller radioteater. Stipendiet går till välförtjänta artister och filmare.

Gaimer har precis avslutat produktionen Skrik från förr som sänds på SVT våren 2022, och ser fram emot nya produktioner framöver.

Lisa Berlin (2021)

Basic info

Main profession: Costume Designer
Born: 1950
Active: 1981-

Filmography

Kostymdesigner:
Toppen (tv-serie, 6 avsnitt, 2022)
Skrik från förr (tv-serie, 2 avsnitt, 2022)
Maria Wern (tv-serie, 5 avsnitt, 2011-2012)
TV-feber (2010)
Livet i Fagervik (tv-serie, 11 avsnitt, 2009)
Mannen under trappan (tv, miniserie, 2009)
August (2007)
Leende guldbruna ögon (tv, miniserie, 2007)
Nisse Hults historiska snedsteg (tv-serie, 2006)
Mästerverket (2006)
Om Stig Petrés hemlighet (tv, miniserie, 2004)
Håkan Bråkan (tv-serie, 2003)
Pepparrotslandet (2002)
Mrs Klein (2002)
Soldater i månsken (tv, miniserie, 2000)
Syskonsalt (2000)
Judith (tv, miniseries, 2000)
Anna Holt – polis (tv-serie, 1999)
Jakten på en mördare (tv-serie, 1999)
Aspiranterna (tv-serie, 1998)
Radioskugga (tv-serie, 1995)
Rederiet (tv-serie, 1992)

Assisterande kostymdesigner:
Pensionat Oskar (1995)
Sommarmord (1994)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles