Ofta rör sig de berättelser som fångar Annika Fredrikssons intresse kring klass- och genusfrågor. 2013 arbetade hon som inslagsproducent för Utbildningsradions Sverige sviker, som skildrade ungdomar som hamnat utanför skolsystemet. Serien nominerades till Stora Journalistpriset i kategorin Årets berättare. En filmversion med valda delar ur dokumentärserien kom 2014.
– Jag går igång på ämnen som väcker starka känslor som jag inte kan värja mig mot. Generellt dras jag till sociala frågor – vardag och diskbänk. Gärna i kombination med ett stämningsfullt och genomarbetat uttryck, berättar hon för Nordic Women in Film.
Puss hej då (2023) är en dokumentär långfilm om ett uppbrott. Annika Fredrikssons syster Sandra lämnas av sambon Filip bara ett par veckor efter födseln av deras andra gemensamma barn. Filmen följer det första chockartade kaoset vidare in i en ny vardag av längtan och kärlek, stress och sammanbrott. I en annan stad i en annan del av landet försöker Annika stötta Sandra via telefon.
Det är hela tiden röster och rörelser, sällan ansikten, som är i fokus i Puss hej då, som följer relationen under ett par år.
– Det är en sårbar situation som jag har följt. Det har varit ständiga etiska avväganden under arbetets gång, berättade Annika Fredriksson för tidningen Dagen i samband med premiären av Puss hej då.
Även Filip, mannen som lämnar, blir en del av berättelsen.
– Han har resonerat så att det kändes bättre att vara med än att ställa sig utanför. Nu fick han ge sin bild av det som hände.
En bit in i filmen riktar Annika Fredriksson kameran även mot sig själv, och relationen till den pojkvän hon planerar gifta sig med. Ska de två gå samma öde till mötes? Är det heterosexuella projektet dömt att fallera gång på gång, med mammor som projektleder och pappor som rör sig alltmer osäkert i det gemensamma föräldraskapet?
Två starka inspirationskällor i Annika Fredrikssons arbete med Puss hej då var Mia Engbergs Belleville baby och Karin Ekbergs Att skiljas.
– De är två ganska olika filmer. Belleville baby har inspirerat mig med sin ton och estetik, och Att skiljas i det raka berättandet, närheten till karaktärerna.
Filmen tilldelades Angelospriset, Svenska kyrkans filmpris. Enligt prismotiveringen går den dokumentära skildringen ”från privat familjedrama till öppen samhällsreflektion kring manligt, kvinnligt, föräldraskap, systerskap, uppbrott och försoning”.
Sedan 2019 är Annika Fredriksson en del av kollektivet RåFILM som arbetar med filmen som folkbildande verktyg i frågor som rör kultur och social rättvisa. Sedan länge är Annika Fredriksson även verksam som pedagog på filmutbildningen vid Glokala Folkhögskolan i Malmö.
Ida Säll (2023)
Basic info
Main profession: Director
Born: 1987
Active: 2010-
Filmography
Regi:
Puss hej då (2023)
Manus:
Puss hej då (2023)
Foto:
Puss hej då (2023)
Fotboll i nöd och lust (2017)
Inslagsproducent:
Sverige sviker (2014)
Projektassistent:
Malmberget (2013)
Awards
2023: Svenska Kyrkans filmpris, Angelopriset, för Puss hej då, vid Göteborg Filmfestival.