Anna Zackrisson (SE)

Regissör. Född 1977 i Stockholm.

Anna Zackrisson gick Södra Latins gymnasium och hade till en början siktet inställt på teater. Genom arbetet som au pair hos en filmfotograf, som för tillfället fotade storfilmen Ridley Scotts Gladiator på Malta, John Mathieson, väcktes dock intresset för filmen.

Hemma i Sverige började hon arbeta på olika positioner. Exempelvis som attributör på Christopher Panovs och Christian Eklöws Hundtricket: The Movie (2002), Kjell-Åke Anderssons Mamma pappa barn och Josef Fares Kopps från 2003. På Anderssons klassikeruppföljare Vi hade i alla fall tur med vädret igen! (2008) och Amir Chamdins Cornelis var hon rollsättare och på Maria Bloms guldbaggevinnare Masjävlar (2004) och Tomas Alfredsons Låt den rätte komma in från 2008 regiassistent.

Efter åtta år som attributör, rekvisitör, regiassistent, rollsättare och inspelningsledare gör hon sin första kortfilm Headphone Silence (2010), som hon både skriver manus till och regisserar. En betraktelse över några människor som försöker hitta vila och kraft i stunder av paus och enskildhet. Filmen har visats på SVT, Göteborgs filmfestival och på flera europeiska kortfilmsfestivaler.

Därefter regisserar Zackrisson tv-serien Dockäventyren. Om två röjiga sexåringar och deras hårt prövade dockor. Vardagsdramat som utgick från Eva Wikanders barnbokserie nominerades till Prix Jeunesse 2011 i kategorin Fiction upp till 6 vid Nordic Children’s Media Festival 2011. Hon regisserar även ungdomsserien 15 Det är mitt liv: Så himla kär för SVT (2013) .

Zackrisson följer upp med ytterligare en satsning på barn med julkalendern 2014 Piratskattens hemlighet. En historia som spelades in i Kroatien, och skildrade några barn på den fiktiva Orkidékusten som försöker rädda sin fasters hotell från att säljas till exploatörer samtidigt som de söker efter en skatt.

Samma år kom hennes Slaktarens vals. En kortfilm efter manus av Anna Platt och med bland andra Marina Nyström. Nedslag i den svenska vardagen som både skaver och dansar.

”Min passion är att lyckas förhöja vardagliga situationer och känslor, göra dem tillräckligt intressanta för att få plats på duken. Jag tror på små skeendens storhet. Detaljer och ögonblick som är avgörande. Ofta är de dem som intresserar mig mest.” (filmbasen.se)

Slaktarens vals visades på bland annat Göteborgs filmfestival, Nordisk Panorama, skånska filmfestivalen Pixel samt på SVT.

Vår tid är nu, en av SVT:s största dramasatsningar genom tiderna och vars andra säsong sändes under hösten 2018, är regisserad av Zackrisson och Andrea Östlund. Att familjekrönikan som spänner från andra världskrigets slut och framåt blivit så populär förklarar Zachrisson med att den utspelar sig just åren efter kriget, en period som inte skildrats så ofta, samt att karaktärerna är så tydliga.

Under tv-seriefestivalen i franska Fontainebleau sommaren 2018 presenterades den finsk-svenska dramasatsningen The White Wall vars första fyra avsnitt ska regisseras av Zackrisson. En radioaktiv sci fi-inspirerad historia av manusförfattarna Aleksi Salmenperä och Mikko Pöllä som ska spelas in i en finsk nedlagd gruva 1,6 kilometer under jord. Premiär beräknas till hösten 2020. Under utveckling är långfilmen Systerland, som är en del av satsningen STHLM Debut. Filmen handlar om ett syskonpar och det medberoende som psykisk sjukdom skapar.

Louise Lagerström (2018)

Källor: Filmbasen, GP, Expressen, STHLM Debut

Basic info

Main profession: Director
Born: 1977
Active: 2002-

Filmography

Regi
I dina händer (tv-serie, 2024)
Vår tid är nu (tv-serie) (2017-18)
Slaktarens vals (2014)
Piratskattens hemlighet (tv-serie) (2014)
15 Det är mitt liv: Så himla kär (tv-serie) (2013)
Dockäventyren (tv-serie) (2011)
Headphone Silence (2010)

Manus
Headphone Silence (2010)

Regiassistent
Låt den rätte komma in (2008)
Innan frosten (2005)

FAD (First Assistant Director)
Masjävlar (2004)

Regi, andrateam
Innan frosten (2005)

Rollsättare
Nobels testamente (2012)
Cornelis (2010)
Vi hade i alla fall tur med vädret igen! (2008)

Attributör
Stockholm Boogie (2005)
Strandvaskaren (2004)
Mamma pappa barn (2003)
Kopps (2003)
Hundtricket: The Movie (2002)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles