Anna J. Ljungmark (SE)

Producent. Född i Stockholm 1966.

Anna J. Ljungmark är producent och filmkonsulent, aktiv inom filmbranschen sedan 1994 och medgrundare av House of Real. Innan Ljungmark kom in på filmens bana studerade hon juridik och mänskliga rättigheter vid University of Surrey, Stockholms universitet och Köpenhamns universitet och ville bli internationell jurist, specialiserad på mänskliga rättigheter och EU.

Mellan 1995 och 2007 arbetade hon som frilansande projektutvecklare, dramaturg och producent. Ljungmark var line producer för tonårsdramat Fjorton suger (2004), en mörk kärlekshistoria om fjortonåriga Emma som börjar umgås med sin brors äldre vänner. Hon var medproducent för dokumentären Pojkar (2004), om en rektor som vill leda in sin skolas pojkar på rätt väg i livet, och producent för kortfilmerna Pressure (2006), om en busschaufför med inkontinensproblem, och One of us is gonna die young (2006), om en vänskap i förändring.

2007 blev Ljungmark commissioning editor för dokumentär- och kortfilm hos Film i Skåne, och var även samma år samproducent för kortfilmen Min skelettkompis och jag (2007), ännu en i raden av filmer som behandlar känslolivet hos unga och övergången från barn till ungdom. 2008 grundade hon BoostHBG, och var med som dokumentärfilmkonsulent till filmerna Jann of Sweden – Best in the West (2008) och Leslie – killen som kommer att glänsa (2008). Ljungmark var kvar på BoostHBG som verkställande direktör fram till 2013, och var under tiden med som samproducent på kortdokumentären Dagar emellan (2011).

2013 grundade hon SWIM – Scandinavian World of Innovative Media, och 2014 var hon med och grundade produktionsbolaget House of Real, där hon är kreativ producent. Dock säger hon själv att det inte finns någon exakt titel för det hon gör, men att hon är bra på att se mönster och hitta samband, och att hon alltid har varit intresserad av människor, vad det är som får oss att reagera och känna. 2022 producerade hon Gabi – mellan åren 8 och 13, en film som följer 8-åriga Gabi under 5 år och dokumenterar hur livet förändras genom pubertet, flytt, förändringar inom familjen och ett behov av att passa in i en småstad.

Från och med 2023 arbetar Anna Ljungmark som dokumentärfilmkonsulent på Norska Filminstitutet. Hon är även med i styrelsen för Tempo dokumentärfilmsfestival, och har både designat och undervisat en rad
workshops genom åren.

Lisa Göthberg (2024)

Källor: LinkedIn, NFI, House of Real

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1966
Active: 2004-

Filmography

Producent:
Gabi – mellan åren 8 och 13 (2022)
One of Us Is Gonna Die Young (2006)
Pressure (2006)

Line Producer:
Fjorton suger (2004)

Medproducent:
Pojkar (2004)

Samproducent:
Dagar emellan (2011)
Min skelettkompis och jag (2007)

Filmkonsulent:
Jann of Sweden – Best in the West (2008)
Leslie – killen som kommer att glänsa (2008)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles