Ann Holmgren (SE)

Filmregissör, manusförfattare, fotograf och författare. Född 1975 i Östersund, Sverige. Studerat vid Den Norske Filmskolen, med examen 2008.

Ann Holmgren är manusförfattare och regissör med samiska rötter och med Norge, Sverige och Sápmi som sina arbetsfält. Främst ser hon sig som en berättare nyfiken på olika perspektiv. Under tiden på filmskolan i Lillehammer omgav hon sig med citat från genier som Camus, Tarkovskij och Ezra Pound för att påminna sig om verkligheten utanför, om varför hon ville bli filmregissör och om att arbeta efter sin egen övertygelse i varje verk. Fotograferandet hade hon redan i grunden och att både skriva och regissera föll sig naturligt.

Innan utbildningen hade hon redan debuterat med kortfilmen Maison (2004), där hon stod för både manus och regi. Filmen skildrar en ung flickas försök att nå sin slutna mamma. Den visades på Umeå filmfestival samma år och valdes som en av sju att representera Film i Västerbotten vid Tromsø Filmfestival 2005. Den visades även vid Sámi Film Festival i Kautokeino 2005.

Samma år hade Toleransens gränser, efter eget manus och regi, premiär. Filmen handlar om en sjuårig flicka som försöker protestera mot föräldrars tjat och gränssättande. Den visades på flera festivaler. Bland annat i Tromsö, på Molodist Kyiv International Film Festival i Ukraina och på Exground, i Wiesbaden, Tyskland.

Som examenfilm regisserade Holmgren Hotellstäderskan (2008). Filmen, om en ung man som tar in på hotell, där kvinnan som städar visar sig ha en gemensam historia med honom, vann pris för bästa kortfilm både vid Brooklyn International Film Festival och S:t Petersburg Film Festival 2008.

Holmgrens nästa film var den djupt personliga Hejdå, Halleluja (2014). Under flera år följde hon med kameran sin svårt sjuke far Kaj Tony. Det blev en film om sjukdom, anhörigvård, gudstro och väntan på miraklet. Premiären ägde rum vid Tromsö filmfestival och visades senare även på Göteborgs Internationella Filmfestival.

Det samiska arvet är en naturlig inspirationskälla för Holmgren vars kortfilm Edith & Aljosja var en av representanterna i kortfilmsserien 7 Sámi Stories. En magiskt realistisk historia där en älv och kulturella skillnader utgör det nästan oöverstigliga hindret för spirande kärlek. Den visades bland annat i kortfilmssektionen vid Nordiska filmdagarna i Lübeck.

Holmgren gjorde en av 256 cinematografiska konstverk för konstkollektivet Studio ^O^ som ingick i projektet The Molecular Cycle, med sin sci-fi-inspirerade kortfilm Axis Coryphee (2017).

När Holmgren blev mamma upptäckte hon bristen på barnfilm på samiska. För att bidra till sonens förvaltande av det nordsamiska språket gjorde hon åtta kulörta, magiska, surrealistiska och rara filmer med vardagliga teman. Siffrorna (Logut), Hit & dit (Gaskavuohta), Väder (Dálkkit), Ansiktet (Ámadadju), Kläderna (Biktasat), Sakerna (Dinggat), Färger & frukter (Ivnnit) och Instrumenten (Cuojanasat), var titlarna på de högst konstnärliga småbarnsfilmerna som visades inledningsvis på Samiska veckan i Umeå och på BUFF och som streaming från Världskulturmuseet (april 2021).

Vad är meningen med livet, frågar sig 25-åriga Edith i Holmgrens film Vulkan (2017). En existentiell roadmovie som bygger på autentiska konversationer bland folk, det vill säga gruvarbetare, samer och invandrade i ett svart/vitt filmat Kiruna. Tillsammans med andra filmer från Sápmi hade den premiär vid 40:e upplagan av Göteborgs Filmfestival.

2019 gör Holmgren radiodebut med det dokumentärt baserade dramat Från en du inte känner, om sökandet efter svar efter en gammal klasskamrats självmord. Med den intima och smärtfulla kortfilmen Nuit, om en blind och isolerad kvinnas längtan efter att bli sedd, tävlade Holmgren i kortfilmstävlingen Startsladden på Göteborgs filmfestival. Holmgren som inte är odelat förtjust i att tävla i film blev ändå genuint glad då hon vann Umeå Europeiska Filmfestivals pris för filmskapare med rötterna i norr, Storspoven för Nuit.

Här stod Holmgren för såväl manus, foto, regi, produktion och klippning. Juryns fina motivering löd: ”En film som väcker starka känslor och stora frågor kring seende och våra föreställningar om vad som är vackert och fult. Kan filmmediet – och vi människor – ta oss förbi det som syns för att se människan? Med ett medvetet val av bilder och känslighet för filmen som medium skapar regissören ett ömsint porträtt, och utmanar publiken att möta sig själva och sina inlärda fördomar och reaktioner.”

Coronans år 2020 var Holmgren aktuell med kortfilmen SPRING 2020, som en del av International Sámi Film Institute’s Home Sweet Home mini-series för streaming.

Holmgren har även regisserat musikvideo till den norska gruppen Space Klezmer Goylem och vinjett till BUFF:s filmfestival.

Louise Lagerström (2021)

 

Källor: Sameradion & SVT Sápmi 2014/2017, Västerbotten kuriren 2019, Filmskolen: Behind the scenes #6 (blogg)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1975
Active: 2004-

Filmography

Regi:
Háldi (2021)
SPRING 2020 (2020)
Sánit: Siffrorna (Logut, 2020)
Sánit: Hit & dit (Gaskavuohta, 2020)
Sánit: Väder (Dálkkit, 2020)
Sánit: Ansiktet (Ámadadju, 2020)
Sánit: Kläderna (Biktasat, 2020)
Sánit: Sakerna (Dinggat, 2020)
Sánit: Färger & frukter (Ivnnit, 2020)
Sánit: Instrumenten (Cuojanasat, 2020)
Nuit (2019)
Vulkan (2017)
Axis Coryphee (kortfilm/installation, 2017)
Edith & Aljosja (2015)
Hejdå, halleluja (2013)
Hotellstäderskan (2008)
Toleransens gränser (2005)
Maison (2004)

Manus:
Háldi (2021)
SPRING 2020 (2020)
Sánit: Siffrorna (Logut, 2020)
Sánit: Hit & dit (Gaskavuohta, 2020)
Sánit: Väder (Dálkkit, 2020)
Sánit: Ansiktet (Ámadadju, 2020)
Sánit: Kläderna (Biktasat, 2020)
Sánit: Sakerna (Dinggat, 2020)
Sánit: Färger & frukter (Ivnnit, 2020)
Sánit: Instrumenten (Cuojanasat, 2020)
Nuit (2019)
Vulkan (2017)
Edith & Aljosja (2015)
Hejdå, halleluja (2013)
Maison (2004)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

2008: Brooklyn International Film Festival, Bästa Kortfilm (Hotellstäderskan).
2008: St. Peterburg Film Festival, Bästa Kortfilm (Hotellstäderskan).

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles