Ane Hjort Guttu (NO)

Billedkunstner og filmskaper, født 1971, bosatt i Oslo. Arbeider innenfor en rekke ulike medier.

Ane Hjort Guttu (f. 1971) er billedkunstner bosatt i Oslo. Hun arbeider innenfor en rekke ulike medier, men har i de siste årene hovedsakelig konsentrert seg om film- og videoverk som spenner fra undersøkende dokumentarfilm til poetisk fiksjon. Tilbakevendene temaer i hennes arbeider er forholdet mellom frihet og makt, økonomi og offentlig rom, sosial endring og enkeltpersoners handlingsrom.

Guttus kortfilmer, novellefilmer og videoverk kjennetegnes av at de er sjangeroverskridende og utforskende i formen, og hun tar i bruk både fiksjonale, dokumentariske og essayistiske grep. I et intervju med Rushprint i 2017 uttalte Guttu: “En viktig forskjell mellom kunst- og filmfeltet er dette med status (…). At kortfilm har lavere status enn langfilm for eksempel. I kunstfeltet er man nok mer orientert om å lage kunst på den måten som er mest hensiktsmessig for det du vil si. Man tilpasser ikke lengden på film- og videoarbeider etter noe annet enn hva kunstverket selv trenger. Den tankegangen om at kortfilm er noe litt annenrangs, eller bare forberedelser til «ordentlig» film, er veldig skadelig for filmfeltet. Det er så stort potensiale for kortfilm, og så mange arenaer å vise dem på. Youtube består jo bare av kortfilm.”

Guttu’s filmarbeider er blitt vist på en rekke filmfestivaler og kunstinstitusjoner, inkludert MoMA´s Doc Fortnight; Kunstverein München, Beursschouwburg, Brussels; Palm Springs Film Festival; Kasseler Dokfest; Docpoint Helsinki; Göteborg internationale filmfestival; International Film Festival Rotterdam (2016); CPH:DOX, København, Nordisk Panorama, Malmö, Tate Liverpool og Haus der Kulturen der Welt, Berlin.

Hun har ved flere tilfeller samarbeidet med fotografene Marte Vold og Cecilie Semec, og Bodil Furu har også jobbet på lydsiden på flere av filmene hennes. Mellom 2011 og 2016 regisserte hun ulike portrettfilmer der en sentral konflikt dukker opp igjen og igjen: en enkeltperson som kjemper for å kunne håndtere undertrykkende samfunnsstrukturer. Dette er alle steder er en dialog mellom to kvinner i en Stockholmsforstad, hvor den arabiske vårens hendelser ligger som bakteppe for samtalen. Tiden går handler om kunststudenten Damla som utvikler et vennskap med romkvinnen Bianca. The Lost Dreams of Naoki Hayakawi er den eneste av filmene hennes så langt som er skutt på film (16mm), og handler om en art director i Tokyo som jobber 16 timer i døgnet under stort press, og som etterhvert havner i en tilstand hvor drøm og virkelighet blander seg. I Møbler er ikke bare møbler skildres en kvinne og en mann som har bosatt seg i utstillingene i et IKEA-varehus, hvor de vekselvis leser høyt fra IKEA-katalogen og diskuterer forholdet sitt på et språk som stort sett består av fraser. Frihet forutsetter at noen er fri handler om en 8 år gammel gutt på en barneskole i Oslo. Filmen følger ham gjennom intervjuer og under timene på skolen, og ser på konflikten mellom hans sterke ønske om frihet og deltagelse, og skolens rammeverk.

Guttus kortfilm Manifest handler om en kunstskole som på overflaten fungerer som institutt for fine art i et stort, konsolidert universitet. I hemmelighet opererer imidlertid dette instituttet som en autonom, eksperimentell skole med egne regler for undervisning, evaluering, rapport, plan, opptak og ledelse. Filmen vant kritikerprisen i Rotterdam filmfestival i 2021.

Guttu er også aktiv som kurator og skribent, og hun er professor ved Kunsthøyskolen i Oslo, avd. Kunstakademiet.

Maria Fosheim Lund (2018, sist oppdatert 2021)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1971
Active: 2007-

Filmography

Regi:
Manifest (2021)
Møbler er ikke bare møbler (2017)
The Lost Dreams of Naoki Hayakawa (2017; med Daisuke Kosugi)
Tiden går (2015)
Dette er alle steder (2014)
De voksne (2014)
Uten tittel (Byen om natta) (2013)
Fire studier av Oslo og New York (2012)
Frihet forutsetter at noen er fri (2011)
Arket er strekens verden (2009)
How To Become A Non-Artist (2007)

Manus:
Manifest (2021)
The Lost Dreams of Naoki Hayakawa (2017; med Daisuke Kosugi)
Dette er alle steder (2015)
Tiden går (2015)

Produsent:
Manifest (2021)
The Lost Dreams of Naoki Hayakawa (2017; med Elisabeth Kleppe)
Tiden går (2015; med Elisabeth Kleppe)
Dette er alle steder (2014)
Uten tittel (Byen om natta) (2013)
Frihet forutsetter at noen er fri (2011)

Published works

Writings, Conversations, Scripts, 2018, edited by Rike Frank and published by Torpedo Press, Sternberg Press and Kunsthøgskolen i Oslo.

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles