Andja Mary Arnebäck (född Grbesic, 1970) växte upp i Angered i Göteborg och har gjort kortfilm, dokumentärfilm och konstvideo sedan 1997. Hennes verk har visats på filmfestivaler runt om i Sverige, i Europa och i SVT.
1998–99 gick hon linjen för dokumentärfilm vid Biskops Arnös Folkhögskola i Mälaren. Hon gick i samma klass som bland andra Erik Jeppsson som hon har jobbat ihop med i flera filmer. Arnebäck har även utbildat sig vid Valands konsthögskola i Göteborg och vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Där läste hon filmregi och foto mellan 2001 och 2004 och sedan dess har hon arbetat med manus, regi, produktion, foto, klippning och även som inspelningsledare.
Arnebäcks filmer sträcker sig från personliga och kreativa dokumentärer till experimentell kortfilm. Återkommande teman är sociala frågor och människan i relation till samhälle och institutioner.
Arnebäck uppmärksammades för sin film Walborgs ungar (2008). Dokumentären om tvångssterilisering i 40-talets Sverige nominerades till Tempo Documentary Award för bästa svenska dokumentär på Tempo filmfestival. I filmen söker Arnebäck sanningen om sin egen släkts historia.
– När jag är gravid med mitt första barn och gör ultraljud kommer jag att tänka på tillfälligheten i att jag och mitt barn har fått bli till. Mamma har berättat att de ville tvångssterilisera min mormor. Via arkiv och i mötet med mormors bröder, Axel och Knut, undersöker jag vad som egentligen hände när de växte upp i Göteborg, säger Andja Arnebäck.
Efter fyra års arbete och sökande i arkiv och i kartonger växer en berättelse fram om hur anstalter i Sverige har tvångssteriliserat tiotusentals fullt friska personer. Filmen handlar om Arnebäcks släktingar Knut och Axels livsöden och hur livet vändes upp och ned efter att pappan dog och de sjuåriga bröderna placerades på Stretereds barnhem i Kållered. Filmen är visad i SVT och på filmfestivaler i Sverige och i Europa. Arnebäck står för regi och manus, producent är Erik Jeppsson och foto står Sophia Olsson och Malin Korkeasalo för.
Några år tidigare gjorde hon dokumentären Resa hem (2003). Här följer Arnebäck Ivan som är kroat och Hasan som är muslim. De kom från Bosnien-Herzegovina till Göteborg för att arbeta i hamnen under 60-talet och filmen handlar om deras dagliga liv i Göteborg och om att resa hem. Den hade premiär på Göteborgs filmfestival 2003. Arnebäck står för regi och foto och Erik Jeppsson för klipp och ljud.
Arnebäck skrev sedan manus och regisserade novellfilmen Min bästa vän som 2009 hade premiär på Göteborgs filmfestival och senare även visades på SVT. Den fiktiva berättelsen handlar om Felicia och Olga som möts på ett paragraf tolv hem. Felicia blir placerad i ett isolerat rum alldeles för länge, och Olga har en idé för hur de ska komma vidare. Foto, Malin Korkeasalo, manus Arnebäck och Annika Ivarsson, klipp, Rasmus Ohlander, musik, Lars Carlsson, ljud Hanna Östergren och producerade gjorde Erik Jeppsson.
Arnebäck fortsätter att undersöka och dokumentera unga människors verkligheter och öden. I hennes senaste film, ”Emre och Nemo” , som hon gjort tillsammans med Ivarsson, får vi följa två ungdomar under pandemin. De har olika bakgrunder, olika musikstilar men träffas och planerar en gemensam konsert. Kortfilmen visades i SVT.
Sedan 2019 driver hon sitt eget filmbolag Amary Film som är baserat i Göteborg och som producerar kort spelfilm, konstvideo och dokumentärfilm. Under 2023 arbetar Amary Film med kortfilmen Måndagsexemplar som förväntas ha premiär 2024. Bolaget jobbar även med Väg 45 – A roadmovie med Sam och Kari, regi Andja Arnebäck och foto Örjan Möller, med planerad premiär 2025.
Lisa Andersson Berlin (2023)
Källor: Amaryfilm, svt nyheter
Basic info
Main profession: Director
Born: 1970
Active: 2002-
Links
Filmography
Regi:
The Rope Piece (2015)
Min bästa vän (2009)
Walborgs ungar (2008)
Hämnaren (2005)
Mitt liv nu! (2004)
Resa hem (2004)
Göteborg, människorna och skulpturerna (2002)
Manus:
The Rope Piece (2015)
Det rätta barnet (2012)
Min bästa vän (2009)
Walborgs ungar (2008)
Hämnaren (2005)
Producent:
The Rope Piece (2015)
Förvandlingen (2009)
Hämnaren (2005)
Göteborg, människorna och skulpturerna (2002)
Foto:
Förvandlingen (2009)
Resa hem (2004)
Göteborg, människorna och skulpturerna (2002)
Klippning:
The Rope Piece (2015)
Göteborg, människorna och skulpturerna (2002)
Inspelningsledare:
Jävla pojkar (2012)
Awards
2012: Agnes Karlssons konstpris.
2009: Nominerad till Tempo Documentary Award med Walborgs ungar.
1998: Första pris (Bästa film) på SFV-festivalen.
1997: Första pris på Novemberfestivalen med Minna 17 år. (Arnebäck, Huolman).
1993: Folkteaterns stipendium.