Agnieszka Lukasiak (SE)

Polsk-svensk regissör, född 1977 i Wrocław, Polen, till Sverige 1984. Studerat vid Teaterhögskolan i Stockholm, samt National Polish Film School i Łódź.

Agnieszka Lukasiak kom, med sina föräldrar, som politisk flykting till Sverige från Polen 1984. I Polen var pappan en omstridd teaterregissör.

När Agnieszka själv skulle utbilda sig till teaterregissör hittade hon bara en utbildning som antog studenter under 18 år. Så det fick bli att flytta från Stockholm till Łódź, skolan som utbildat regissörer som Roman Polanski, Krzysztof Kieslowski och Andrzej Wajda. På regiutbildningen fick hon prova på både teater och film och fastnade så småningom för det senare. ”Den bästa filmskolan i världen, men hemskt jobbig”, enligt Agnieszka. I Łódź fick hon lära sig att film är konst – och att konsten är helig.

Efter avslutade studier på polska filmskolan, tog Agnieszka sin kamera och reste till Algeriet 2001 för att göra en dokumentär om det diffusa inbördeskriget mellan militärregimen och islamisterna, som krävt hundratusentals offer. Med stort mod filmade Agnieszka Lukasiak sina möten med unga och gamla, människor som riskerade sina liv genom sin medverkan i filmen.

Samtidigt drevs hon av en längtan att själv  utsätta sig för lidandet och faran.

 -Det är så jobbigt att göra film. Så för att jag ska kunna motivera mig måste det vara något viktigt. Film kostar ju allt, det äter upp allting. Det måste ha ett syfte, det måste vara för någon annan.

Hennes andra film Bortglömda (2005) är en hybridfilm, en regisserad och arrangerad dokumentär med autentiska reaktioner från de två flickorna i huvudrollerna, Ania och Gosa och deras väg från landet till staden där de försöker hitta sätt att överleva – för sig själva och familjen. Filmen, som fick lysande kritik, skildrar de fattiga flickornas försök att skapa sig ett värdigt liv i det moderna Polen – en misär, trots det ekonomiska uppsvinget efter kommunismens fall.

– Jag visste att jag ville göra en sådan film. Om dem som har glömts bort av det nya systemet. Under kommunisttiden levde man inte gott, men man svalt inte. Sedan kom råkapitalismen – en del klarar sig bra, men många lever i ren misär. Folk svälter. Detta händer mitt i Europa, i EU, nu.

Between 2 fires var en spelfilm, som fokuserade på ett flyktingöde – vitryska Magda som kommer till Sverige som flykting för att rädda sin dotter från att hamna i barnprostitution. Filmen behandlade såväl svensk rasism, integrationspolitik – och sex.

-Det är Magdas valuta, det hon måste ge bort för att överleva. Och på flyktingförläggningar är det vanligt med sexuella relationer. Folk pratar sällan samma språk, då blir den fysiska närheten desto viktigare.

Filmen spelades in på en flyktingförläggning i Kiruna. På en annan förläggning, i Flen, hade Agnieszka hittat förebilden till sin huvudroll. Det dokumentära berättandet och researchen tar hon med sig in i spelfilmen – som därmed är allt annat än “fiktiva”.

Två gånger har Agnieszka varit på gång med olika långfilmsprojekt i Hollywood – både med en psykologisk thriller, som skulle produceras av hollywoodlegendaren James C Katz, som bl a producerat Hitchcocks Fönstret åt gården och Studie i brott, andra gången med ett projekt, “Repent”, som skulle gestalta Thomas Quicks historia i en berättelse om svensk kriminalhistorias största haveri. Lukasiak intervjuade Quick/Sture Bergwall regelbundet under tio år under hans tid på Säter.

I sin senaste film Could This Be You? utforskar Agnieszka Lukasiak insidan av en terrorist. En man som är en av centralfigurerna inom en av de mest efterlysta inhemska terroristgrupperna i USA och Storbritannien. Som titeln anger hoppas hon får oss att reflektera över om vi åskådare är så annorlunda funtade. Vad gör att en människa drivs till extremism? Hur föds den och vad får den att utvecklas?

(2018. Info och intervjucitat från Folkets Bio, Aftonbladet, Hollywood Reporter, FLM)

Basic info

Main profession: Director
Born: 1977
Active: 2002-

Filmography

Regi:
Could This Be You? (2018)
Between 2 Fires (2011)
Bortglömda (2005)
Algeria (2002)

Manus:
Could This Be You? (2018)
Between 2 Fires (2011)
Bortglömda (2005)
Algeria (2002)

Producent:
Could This Be You? (2018)
A Portrait of a Terrorist (2015)

Foto:
Algeria (2002)

Klippning:
Bortglömda (2005)

Ljudtekniker:
Bortglömda (2005)

Roll:
Algeria (2002)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

Awards

Festivalpris (Århus) 2006 Bortglömda Nordiska Dokumentärfilmpriset/the Nordic Documentary award i Nordisk Panorama

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles