“Jag har världens bästa jobb!”

Camilla Skagerström älskar sitt arbete som dokumentärfilmsfotograf. För henne handlar yrket om att lyssna, om ljuset, om rörelse – men framförallt om historien. Nu har hon och hennes sambo snart premiär på en dokumentärfilm gjord i det egna bolaget. Porträttet är ett samarbete med Wift, Women in Film & Television.

Vem är du?

Jag är en 43-årig frilansande dokumentärfilmsfotograf som bor i en liten trea i Hammarbyhöjden tillsammans med min sambo Mats Ågren och våra tre små barn. Jag har arbetat som fotograf sedan 1993. De första tio åren arbetade jag med all typ av tv-produktion – nyheter, sport, reportage, såpor och reality. Det var den bästa skolan för mig.

2003-2006 gick jag Dramatiska Institutets utbildning för spelfilmsfoto och efter det har jag jobbat främst med dokumentärfilm. Ibland får jag frågan om jag skulle vilja fota fiction. Men spelfilmsfoto är för mig något helt annat, något som ligger väldigt långt ifrån vad jag är intresserad av. Men jag är glad över att jag gick den linjen på DI, eftersom man kan plocka med sig element från spelfilmsfoto in i det dokumentära. Jag tycker att jag har väldens bästa jobb. Jag har fotat dokumentärfilmer och tv-produktioner som Searching For Sugar Man, Micky badar, The Quiet One, När ingen ser, Snoffe, döden och jag och Klass 9A.

Jag och Mats driver också det egna bolaget Dokumentärministeriet AB i vilket vi producerar egen dokumentärfilm.

Till sist är jag också en människa som just nu funderar mycket på hur man gör för att framgångsrikt kombinera dokumentärfilm med tre små barn… Tips mottages tacksamt!

Vad är du aktuell med?

Just nu producerar/regisserar/klipper/fotar vi tre filmer i vårt bolag. En färdiginspelad film, Miranda – en politiker blir till, handlar om Sverigedemokraterna och om den 15-åriga tjejen som förväntas bli “nästa Jimmie Åkesson”. Premiär på SVT i september. State of Mind är en poetisk dansfilm om psykisk ohälsa bland unga tjejer. This May Hurt handlar om världens största våg – och om existentialism. Utöver detta är jag också just nu i förhandling om att filma en lång internationell dokumentärserie.

Läs hela porträttet här

  • Author Wift

Search in:
Professional Directory or Articles