Filmvisning och samtal om kvinnliga filmpionjärer!

I ett mycket roligt samarbete mellan Nordic Women in Film, Stockholms Kvinnohistoriska och Bio Capitol visas, den 29 augusti 2019, filmen Be Natural: the Untold Story of Alice Guy-Blaché (Pamela B. Green, 2018), följt av ett samtal om svenska kvinnliga filmpionjärer.

  • Event
  • Published August, 2019

Alice Guy-Blaché regisserade sin första film 1896, och anses vara den första kvinnliga filmregissören. Hon var filmstudiochef, producent, manusförfattare och regissör till hundratals filmer, och var troligtvis den allra första som gjorde narrativ spelfilm. Hennes filmer hade en enorm bredd, och sträckte sig bland annat över komedier, äventyrsfilm, westerns och melodramer, och hon var mycket tidig med att använda filmtekniker som närbild, färgtintning och synkroniserat ljud. Ändå förblir hennes namn okänt för de flesta. Regissören Pamela B. Green tar oss med på en detektivjakt för att reda ut varför filmpionjärens namn har strukits ur historieböckerna.

När filmen är slut möter vi filmforskarna Ingrid Stigsdotter och Marina Dahlquist i ett samtal om bortglömda svenska kvinnliga filmpionjärer. Hur och varför har de fallit i glömska i filmhistorien, och vad kan vi göra idag för att få kunskap om dom?

Medverkande:
Marina Dahlquist är docent i filmvetenskap vid Stockholms Universitet och har i sin forskning bland annat fokuserat på filmhistorisk reception och utbildningsfilm. Bland publikationerna finns boken Exploring Perilous Pauline: Pearl White and the Serial Film Craze om stumfilmsskådespelerskan Pearl White. Marina har även skrivit om den svenska filmpionjären Anna Hofman-Uddgren för the Women Film Pioneers Project.

Ingrid Stigsdotter är forskare i filmvetenskap vid Stockholms Universitet och har skrivit åtskilligt om kvinnor i svensk filmhistoria, bland annat i projekten ”Women’s Film History Network: Norden” och ”Kvinnor i svensk film”. För Nordic Women in Film har Ingrid bland annat skrivit om Vera von Kraemer och andra kvinnliga pionjärer i svensk filmkritik.

Samtalsledare är Tove Thorslund, redaktör och projektledare för Nordic Women in Film.

VAR: Bio Capitol, Sankt Eriksgatan 82, Stockholm
NÄR: Torsdag 29 augusti 2019, kl. 17:30. Filmen är 1h 43 min och samtalet varar ca. 45-60 min.
Biljetter köps via Bio Capitols hemsida.

Varmt välkomna!

  • Author Nordic Women in Film

Search in:
Professional Directory or Articles