Malin Persson Giolitos kriminalroman “Störst av allt” grep tag i Farzaneh från första sidan. Regissören visste genast att det här var bra filmmaterial och bestämde sig för att hon skulle vara med på den resan.
– Jag blev så otroligt gasad av läsningen och frågade människor i branschen ’När köper ni rättigheterna?’. När jag hörde att Netflix skulle göra serien hörde jag av mig och sa ’Jag finns här!’, säger Farzaneh.
Netflix ville se Farzanehs tidigare jobb och efter en lång tid och många samtal från streamingjätten kom till slut beskedet att Farzaneh fått jobbet som medregissör.
Men att behöva lägga band på sig själv när idéerna glöder för att istället följa huvudregissörens vision har varit en utmaning för Farzaneh.
Trots 25 års erfarenhet i filmbranschen och flera stora regiuppdrag i bagaget så som tv-serierna Det som göms i snö (2017-2018), Maria Wern (2017) och Arne Dahl (2015), visade sig nerverna hos Farzaneh när hon fick beskedet. Netflix satsar stort på serien som kommer att visas i 190 länder.
-Det känns stort och mäktigt och det är en ära att få göra detta. Det finns ju en extremt stor potentiell publik och det kittlar i hela magen, man känner sig lite utvald.
Liksom boken öppnas serien med scener från en skolskjutning på ett gymnasium i Djursholm. Livlösa kroppar ligger på golvet i blodpölar i klassrummet och telefoner börjar ringa. Sedan visas en närbild på den överlevande Maja innan polisen stormar in och griper henne, den enda som är vid liv, med ett gevär bredvid sig. I boken får man sedan följa handlingen genom Majas huvud medan hon sitter i häktet och under rättegången.
– Jag minns att jag tänkte när jag läste att det vete fan hur det ska bli en film eller serie, men det måste det bli – men det var inte helt givet hur man skulle utföra det.
Om boken har rättegången som ryggrad så har serien ett mer linjärt berättande.
-Vi väljer att följa Maja och hennes upplevelser. Det handlar om skuld, när är man ens skyldig? Det finns en dramatisk båge från oskuld till skuld, från omedvetenhet till medvetenhet.
Inspelningen pågick från maj till oktober 2018 i Djursholm och i Kroatien. Samarbetet med huvudregissören Per-Olav Sørensen (Nobel, 2016) beskriver Farzaneh som tryggt och väldigt bra, trots att hon inte fick bestämma allt själv.
– Jag fick en otroligt stark personlig längtan efter att få göra den här serien men att sedan vara regissör nummer två innebar ju att Olavs vision måste leda min vision. Det är en utmaning när man känner att det bara brinner i en att just såhär vill jag göra, så måste man släcka den elden för att båda måste gå åt samma håll. Och resultatet blev ju superbra, men det har varit en utmaning att lägga band på sig själv.
Hur märktes Netflix närvaro av under arbetet?
-De har egentligen mest varit involverade i manuset och efteråt i postproduktionen. På det stora hela var det en helt vanlig inspelning. De verkar verkligen gilla det här och har varit superbra på att föra oss framåt. Det har varit ett respektfullt samarbete hela tiden.
Camilla Ahlgren (Bron 2013-2018, Gåsmamman 2015-2017) har skrivit manus och Persson Giolito har varit med i manusprocessen men inte vid inspelningarna.
– Hon har kontaktat oss om det har varit något som inte har känts helt hundra, eller om hon undrat något. Hon har varit helt fantastisk. Hon har låtit oss gå ifrån originalhistorien men också sagt till när det är något hon är mån om.
Roligast med hela produktionen var samarbetet med skådespelarna (Hanna Ardéhn, Felix Sandman, William Spetz med flera), berättar Farzaneh.
– Skådespelarna har varit magiska. Man var kanske lite nervös i förhand, de var unga och för flera av dem var det deras första film. Det kunde ju gå åt ett annat håll, men de var helt suveräna.
I februari visades Störst av allt på Berlins filmfestival. 5 april läggs seriens alla sex avsnitt ut på Netflix.