Anna Knochenhauer (SE)

Producent, postproducent m.m. Född 1974 i Solna. Arbetar också som lärare på StDH (Stockholms dramatiska högskola) och Kulturama Filmskola.

Anna Knochenhauer har en gedigen meritlista som producent och postproducent. Hon har även arbetat som produktionsassistent, scripta och rollsättare samt som lärare på StDH. Där har hon fortbildat yrkesverksamma producenter, linjeproducenter eller produktionsledare i bland annat hur man arbetar med kodeks (komponent som kodar digitala flöden), workflows, postplanering och budgetering. Hon har även undervisat i att optimera arbetet med ljudpostproduktion och kompositörer och olika infallsvinklar vad gäller VFX. Som kvinna är hon rätt ensam i sitt yrke och när hon håller kurser i exempelvis filmscenografi och digitala specialeffekter strävar hon efter att avdramatisera teknik och hjälper studenterna att våga vara öppna inför den.

Knochenhauer har utbildat sig vid bland annat EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs), Stockholms Filmskola och har studerat film, foto och journalistik vid Griffith University — Queensland College of Art. Hon arbetade på SVT och Moviola Film & Television AB innan hon anslöts till Memfis Film där hon var producentassistent eller biträdande producent på flera storfilmer mellan 1999 och 2005. Bland andra Lukas Moodyssons Tillsammans och Lilja 4-ever, Maria Bloms Masjävlar och Josef Fares Zozo och Kopps.

I en intervju på WIFT:s sajt berättar Knochenhauer att postproduktionsrollen ligger henne varmast om hjärtat: “Jag har aktivt valt att fokusera mer på postproduktion och bara producera om och när det dyker upp projekt eller regissörer som jag känner sån stark kärlek till att jag bara måste försöka producera projekten. För att det ska vara ‘värt det’ så måste jag känna att jag inte har ett val. Annars föredrar jag post-uppdrag. ”

Knochenhauer har även utvecklat olika dramaprojekt och producerat kortfilmer på sitt eget bolag Knochen Produktion AB, genom vilket hon tar sina frilansuppdrag.   Alexander Skarsgårds och Björne Larssons Att döda ett barn och Kanin av Jonas Felixon var två prisbelönade starka kortfilmer om död, sorg och skuld och med barn i centrum, och just sådana projekt som Knochenhauer brann för att producera.

2013 blev ett intensivt år då Knochenhauer arbetade med postproduktionen till två hyllade filmer, Felix Herngrens Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och Känn ingen sorg av regiduon Måns Mårlind & Björn Stein. I den sistnämnda var hon även music koordinator.

Amanda Adolfssons långfilmsstipendiefilm Unga Sophie Bell från 2015 producerade Knochenhauer tillsammans med Breidablicks Gila Bergqvist Ulfung och ryckte också in som scripta för filmens Berlinbaserade team. Utöver det var hon post production supervisor på Johannes Nyholms hyllade långfilmsdebut Jätten samma år. 2016 arbetade hon med postproduktionen till Lisa Langseths internationella långfilm Euphoria, som fick premiär 2017.

2018 får Ensamma i rymden av Ted Kjellson premiär och Knochenhauer står för produktion tillsammans med Sonja Hermele och Stefan Baron. Hon ansvarar även här också för postproduktionen. Familjefilmen har beskrivits som ”Astrid Lindgren in space”, “Alien for kids” alternativt “Bröderna Lejonhjärta möter E.T”. Detta är också den första produktionen som har spelats in i Filmpool Nords Studio Nord i Boden. Knochenhauer har betonat att även om det är en äventyrsfilm så skyggar den inte för livets stora frågor kring liv, död och familjeband.

Louise Lagerström (2018)

Basic info

Main profession: Producer
Born: 1974
Active: 2000-

Filmography

Producent:
Ensamma i rymden (2018)
Unga Sophie Bell (2015)
Kanin (2006)
Första intrycket (2004)
Att döda ett barn (2003)
Pappa & Burken till fisken (2001)
Roll:
Blå måndag (2001)
Scripta:
Unga Sophie Bell (2015)
Watching (2002)
Jalla! Jalla! (2000)
Coproducent:
Ring kåta Clarissa (2004)
Biträdande producent:
Zozo (2005)
Ett hål i mitt hjärta (2004)
Masjävlar (2004)
Produktionsassistent:
Bear’s Kiss (2002)
Assistent till producenten:
Krama mig (2005)
Kopps (2003)
Lilja 4-ever (2002)
Leva livet (2001)
Den bästa sommaren (2000)
Hundhotellet (2000)
Tillsammans (2000)
Rollsättare:
Flimmer (2012)
Mammas pojkar (2012)
Platsletare:
Liv, lust & längtan (2012)
Post Production Supervisor:
Kick it! (2014)
Efterarbetsansvarig:
Fishy (2008)
Farväl Falkenberg (2006)
Malcolm (2002)
Postproducent:
Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann (2013)
Känn ingen sorg (2013)
DIT (Digital Imaging Technician):
Unga Sophie Bell (2015)
Music Coordinator:
Känn ingen sorg (2013)

Read more about the films at Svensk Filmdatabas (SE)

I would like to . . .

    ContactChange or add informationGet in touch with us

    Note:

    Nordic Women in Film treats any personal data submitted in the form according to GDPR regulations. Should these not be your own data, you are responsible for informing the person in question about processing of their data. Read more about our Privacy Policy here.

    Search in:
    Professional Directory or Articles